Eén jaar Corona & het effect op de mode-industrie

“Het komt niet als een verrassing. De coronacrisis heeft onze economie hard getroffen. We lezen in de krant en horen op het nieuws berichten over pijnlijke bedrijfsresultaten en over mensen die hun job verliezen. En deze pandemie hakt er ook mentaal serieus in. De impact van het virus is voelbaar bij jong & oud.

De Belgische mode- en confectie-industrie wordt jammer genoeg ook niet gespaard. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, werden bedrijven stilgelegd. De social distanceregels konden niet gerespecteerd worden in de productie-ateliers dus er werden heel wat werknemers op tijdelijke werkloosheid gezet.

Het proces van kledingontwerp tot de winkelrekken dat vaak een jaar duurt maakt de zaken niet gemakkelijker. Als je één schakel stil legt of wegneemt, heeft dit zware gevolgen voor het hele proces. En de gevolgen zijn er: 7% van het aantal werknemers in de modesector is zijn job kwijt, dat is niet niks. Een klap die we al hele lang tijd niet meer hebben gehad.

Langs de andere kant zijn we er van overtuigd dat er uit elke crisis ook goeie dingen ontstaan. Er wordt meer dan ooit geïnvesteerd in duurzaamheid, innovatie, artificiële intelligentie, enzovoort. En wij zullen vanuit Young Patterns de bedrijven de boodschap brengen dat jouw generatie klaar staat om mee te werken aan deze investeringen.

Want jullie zijn de toekomst… .”

– Katrien –

Wil je weten hoe onze ambassadeurs Corona ervaren op school, als werkzoekende of op het werk? Vraag het hen gerust, ze delen hun ervaringen graag met jullie.